26 жовтня 2020 р.
Готуйтеся! Як медійнику працювати вдома та вдало записувати інтерв'ю
Епідемія коронавірусу засвідчила появу нових професійних викликів для всіх, хто працює у медіа. До того ж, ситуація обернулася так, що одні працівники засобів масової інформації радіють можливості більшої свободи та роботи вдома, натомість інші потерпають від численних перешкод та долають нові й нові труднощі.
Колумніст та один із учасників Асоціації газетярів Вісконсіна (Wisconsin Newspaper Association) Барт Пфанкач (Bart Pfankuch), який після п'яти років роботи у штаті новинної агенції у Флориді уже впродовж трьох років працює вдома, поділився досвідом налагодження свого робочого часу з усіма медійниками, які потерпають від карантинних обмежень.
Почати журналіст пропонує із того, що облаштувати спеціально призначене для роботи місце та переконатися, що всі, з ким ви ділите помешкання, поважають межі цього простору.

Наступний крок — скласти графік роботи з перервами та обідом і дотримуватися його. "Робочий час, — вважає Пфанкач, — має бути призначений для власне роботи, а не для суміщення із хатніми справами чи іншою зайнятістю". Саме тому він радить вимикати телевізор, YouTube, соціальні мережі (якщо вони, звісно, не потрібні для робочого процесу) та позбуватися інших факторів відволікання задля продуктивної праці.
Робочий час — тільки для роботи
На думку фахівця, не тільки час, а й простір, у якому ви працюєте, повинен мати чітко визначені функціональні рамки. Що це означає? Що не варто нести з кухні тарілку з локшиною до робочого столу й намагатися поєлднати непоєднувані процеси споживання обіду й активної залученості у робочий процес. Крім того, люди, які їдять "неуважно" (тобто відволікаються на сторонні справи у процесі), зазвичай мають проблеми із неконтрольованим набором ваги.
"Будьте завжди готові, — наполягає журналіст, — репортер, редактор, блогер, який працює удома, завжди повинен бути напоготові до спілкування зі спікерами, експертами чи просто колегами."
Ця порада — про збереження професійності, тому що робота вдома — це особливі умови, але ніяк не ускладнювальні обставини виконання своїх обов'язків. На перших порах Пфанкач радить повторювати "недомашній" робочий день, тобто прокидатися, йти в душ, снідати, виконувати усю ранкову рутину, одягати робочий одяг і йти в "офіс" — у спеціально відведений куточок кімнати за робочий стіл. Так, на думку експерта, зберігається відчуття розрізнення праці й домашнього життя, так жодного не заскочить зненацька раптовий діловий дзвінок у Zoom або FaceTime.
Готуйтеся!
Дбайте про візуальне наповнення своїх матеріалів — наголошує експерт. У героїв, з якими спілкуєтеся, не варто забувати просити фотографії, відео, які ілюструватимуть їхню сферу зайнятості та предмет вашої розмови. Подбайте, щоб ви точно знали усі джерела, де можете отримати додаткову інформацію за потреби, навіть не виходячи з дому.

Крім того, журналіст радить не обмежуватися винятково мережевими контактами, натомість не забувати просити номери телефонів для швидкого з'ясування термінових питань.

Готуйтеся! До інтерв'ю, щоби постійно відчувати зв'язок із героєм, особливо коли ви говорите у слухавку й зовсім не бачите одне одного, до короткого коментаря в експерта — чим лаконічніші й влучніші будуть ваші запитання, тим швидше ви отримаєте потрібну для тексту чи сюжету інформацію. Барт Пфанкач радить постійно шукати — теми, ідеї, можливості, героїв, тому що тільки так медійник може тримати себе у професійному тонусі.

За умов роботи вдома, а отже почасти виконання завдань "на вчора", експерт не виключає можливості, що журналістам потрібно бути самим для себе редакторами. Звісно ж, лишатися в контакті з редакційним редактором, однак крім того, читати вголос написані тексти, щоби відчувати, де сказано зайве, а де навпаки — бракує слів. Редагувати свої матеріали мінімум двічі, користуватися онлайн-редакторами, словниками, довідковими ресурсами. Слідкувати за гарматикою, дбати про правильність слів. І на це, до речі, варто зважати навіть тоді, коли пандемія вщухне.

Якщо ви маєте дітей чи домашніх тварин, а особливо коли і тих, і тих, дуже важливо подбати про те, аби на час вашої роботи усі були зайняті своїм. Якщо під час вашого інтерв'ю у слухавку раптом закричить папуга, реакція може бути непередбчуваною в усіх причетних сторін.

Покладайтеся на власну працездатність та справи, які викликають найбільше задоволення. Робота вдома пов'язана із багатьма факторами, які постійно відволікають, тож опиратися варто на те, що навпаки — стимулює хапати зірки з небес. Так, доведеться примусити себе перевірити статистичні дані у відкритому реєстрі, розшифрувати абревіатури, які звучать у прямій мові героя, вивірити усі імена й дати, однак коли ви зробите це — відчуття полегшення дозволить вам насолоджуватися вільним часом.
"Та найголовніше, зауважує Барт Пфанкач, варто знайти радість у важкій роботі, працювати так, щоб вдалося, а не так, щоб просто виконувати роботу, особливо коли це стосується інтерв'ю".
А що там з інтерв'ю?
Інтерв'ю, робоче, з експертом чи з героєм тексту, навіть у звичній робочій атмосфері предбачає те, що потрібно налагодити контакт. Віддалені умови праці вносять свої корективи, однак є кілька порад вдалого робочого онлайн-інтерв'ю від Бізнес-школи Гарварду (Harvard Business School), що здатні значно полегшити цей вид діяльності.
Протестуйте свою техніку. Хороший зв'язок — це уже половина успіху. У день інтерв'ю проведіть перевірку ще раз, це додасть впевненості початку вашої розмови.

Оберіть місце розмови та мінімізуйте всі фактори, які можуть вас відволікти. Дві найважливіші речі, про які потрібно пам'ятати — хороше освітлення на випадок онлайн-інтерв'ю та відсутність шумів, як визначальний фактор хорошої як відео- так і аудіорозмови.

Підготуйтеся. Те, що ви і так за комп'ютером, зовсім не означає, що ви повинні відволікатися й паралельно із інтерв'ю, шукати додаткову інформацію в мережі. Готовність — ключовий фактор успішності вашої роботи.

Якщо відчуваєте, що можете бути невпевненими у собі — потренуйтеся. Попросіть когось із друзів, родичів, колег, зіграти роль вашого героя. Поставте їм запитання, перевірте, наскільки вони влучні, а потім — до справи.

Будьте собою! Тільки так ви зможете налагодити контакт зі співрозмовником та отримати від нього необхідну інформацію.
Джерело: WNA, Harvard Business School.